Nevím, jestli je to tím, že zimní období vážně nemám ráda a snažím se všemožně nemyslet na ten nedostatek vitamínu D ze sluníčka, každopádně poslední dobou jsem se ponořila do hledání a vymýšlení různých receptů a začala jsem víc než kdy dřív péct a i vařit (zrovna vaření mě dřív nikdy moc nebralo) samé zdravé mňamky! (no, většinou z toho ty mňamky vyjdou:D)
Dnešním článkem se s vámi chci podělit o jedno duo, které jsem si naporsto zamilovala. Přináší mi zpátky svěží letní dny a pro moje chuťové pohárky je to prostě ráj! Nikdy jsem nejedla citrónovou zmrzku, krémy, dokonce ani bonbony a takový rok zpátky ani mák nebyl mou oblíbenou surovinoubylajsemmladáahloupá, každopádně v téhle kombinaci je to skvělé a určitě doporučuju vyzkoušet.
Dnešním článkem se s vámi chci podělit o jedno duo, které jsem si naporsto zamilovala. Přináší mi zpátky svěží letní dny a pro moje chuťové pohárky je to prostě ráj! Nikdy jsem nejedla citrónovou zmrzku, krémy, dokonce ani bonbony a takový rok zpátky ani mák nebyl mou oblíbenou surovinou
P.S: Určitě dejte téhle kombinaci šanci, mile vás překvapí, stejně jako překvapila mě.
1.) CITRONOVO MAKOVÉ SUŠENKY
Co budeš potřebovat cca na 20 středních sušenek?
(pro větší množství jen násob ingredience)
(pro větší množství jen násob ingredience)
- 75g vločkové mouky (rozmixované vločky) X špaldové mouky
- 125g rýžové mouky
- 1 vajíčko
- 1/2 lžíce bílého jogurtu
- 1 vrchovatá lžíce máku
- 1/2 lžičky sody
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1-2 lžíce medu
- lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 menšího, nebo ze 3/4 většího citronu
- 30g kokosového oleje
Postup:
1.) Do misky si nasypej všechny suché ingredience včetně citronové šťávy a pořádně promíchej (jestli se ti chce, mouky můžeš prosít přes sítko)
2.) Postupně přidávej ingredience mokré a vytvoř krásně vláčné těsto. Jestli bude těsto moc drobivé, přidej vodu/mléko, jestli naopak moc žvatlavé, stačí přidat trochu mouky.
3.) Na plech s pečícím papírem dělej stejně velké sušenky, můžeš použít speciální razítka, nebo pěkné dno nějaké skleničky na vytváření různých textur.
4.) V troubě nechej sušenky asi 15 minut na 180°C.
5.) Nalij si skleničku mléka a dobrou chuť!♥
2.) RÝŽOVÉ CITRONOVÉ PALAČINKY S MAKOVO-VANILKOVÝM TVAROHEM
Co budeš potřebovat cca na 6-7 palačinek?
- vajíčko
- kůra z 1/2 citronu
- 1/4 hrnku rýžové mouky (bezlepková, seženete v Tescu, na tyhle recepty se hodí nejvíc, svou chuť nemá výraznou a nepřebíjí ostatní ingredience)
- 1/4 hrnku mléka
- kdo má rád sladší, může přidat med, javorový sirup, nebo třeba citronovoý sirup
- kokosový olej na smažení
Náplň:
- 1/2 tvarohu (já použila odtučněný)
- lžíce máku
- 1/2 vanilkového termixu
Postup:
1.) Do zvolené nádoby (já dělám nejradši palačinky v shakeru - dobře se potom nalévají na pánev) vyklepni vajíčko, rozšlehej a přimíchávej do něj pomalu mouku, potom přilej i mléko, konzistence musí být tekutější, nastrouhej kůru z půlky citronu a pořádně promíchej, ať máš těsto bez hrudek.
2.) Těsto nechej přes noc v ledničce, ať mouka pořádně nasákne mlékem a palačinky se potom netrhají. Výhodou je, že ráno jenom těsto promícháš a rovnou prdneš na pánev = rychlejší snídaně!
3.) Palačinky smaž na pánvi s trochou kokosového oleje, kdyby těsto bylo moc tekuté, přidej ještě trochu mouky.
4.) Na skvělou tvarohovou náplň jednoduše smíchej všechny potřebné ingredience, naplň palačinky, ozdob třeba banánem a můžeš snídat, dobrou chuť!♥
- vajíčko
- kůra z 1/2 citronu
- 1/4 hrnku rýžové mouky (bezlepková, seženete v Tescu, na tyhle recepty se hodí nejvíc, svou chuť nemá výraznou a nepřebíjí ostatní ingredience)
- 1/4 hrnku mléka
- kdo má rád sladší, může přidat med, javorový sirup, nebo třeba citronovoý sirup
- kokosový olej na smažení
Náplň:
- 1/2 tvarohu (já použila odtučněný)
- lžíce máku
- 1/2 vanilkového termixu
Postup:
1.) Do zvolené nádoby (já dělám nejradši palačinky v shakeru - dobře se potom nalévají na pánev) vyklepni vajíčko, rozšlehej a přimíchávej do něj pomalu mouku, potom přilej i mléko, konzistence musí být tekutější, nastrouhej kůru z půlky citronu a pořádně promíchej, ať máš těsto bez hrudek.
2.) Těsto nechej přes noc v ledničce, ať mouka pořádně nasákne mlékem a palačinky se potom netrhají. Výhodou je, že ráno jenom těsto promícháš a rovnou prdneš na pánev = rychlejší snídaně!
3.) Palačinky smaž na pánvi s trochou kokosového oleje, kdyby těsto bylo moc tekuté, přidej ještě trochu mouky.
4.) Na skvělou tvarohovou náplň jednoduše smíchej všechny potřebné ingredience, naplň palačinky, ozdob třeba banánem a můžeš snídat, dobrou chuť!♥
MÁK: je zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin a vápníku (12x víc než mléko), uklidňuje, slouží na paměť i na prevenci rakoviny a je skvělým zdrojem energie.
To by bylo pro dnešní článek všechno, mějte se zatím krásně a hlavně - nechte si chutnat!
Adél♥
Ty sušenky vypadají hodně dobře :) pojď se přidat do mé giveaway
OdpovědětVymazathttp://nicoleshyblog.blogspot.cz/2016/10/nile-beads-give-away.html?m=1
Mak mám rada, citrony tiež, no táto kombinácia ma ešte nenapadla. Ale musí to byť skvelá chuť, určite vyyskúšam.
OdpovědětVymazatŠtýl ženy